26 Aralık 2011 Pazartesi

Buluşma: SHARE & DORKBOT İstanbul ! 29 Aralik:

Duyuru:


İstanbul SHARE & DORKBOT Buluşması!

"Bu dönem Bilgi Müzik Bölümde "Müzikal Ağlar" başlığı altında açılan ders aracılığı ile dünyada var olan iki elektronik sanatlar ağını İstanbul'da başlattık. Dönem içinde başlattığımız çalışmalar ile birlikte bundan sonrasıni herkesin katılımına açılıyor.

"Dorkbot ve Share nedir?", "Nasıl işler yapar?", öğrenmek, aramıza katılmak ve  bu ağların İstanbul ayağının bir parçası olmak isterseniz 29 Aralık 2011 Perşembe toplantımıza gelin, beraber neler yapabilceğimizi konuşalım, ileriye dönük projeler üretelim ve çalalım.

19:00'da geldiğinizde, ilerde sizin de bir kompozisyon aracı olarak kullanabilceğiniz ses enstelasyonumuzu gezebilir, Sinan Kestelli'nin sunumuna katılabilir ve bizimle beraber ya da arkadaşınızla çalabilirsiniz.

Görsel ve ses için malzemelerinizi getirin ve doğaçlamaya katılın."

www.dorkbot.org
www.share.dj
https://www.facebook.com/nwmcistanbul
http://nwmcistanbul.tumblr.com/

Bilgi Üniversitesi Santral İstanbul Kampüsü E4 Binası 102-A
______________

"First Offical SHARE & DORKBOT Meeting @ ISTANBUL!
As Musical networks and connectivity class at Bilgi Music department, we had a goal of starting two electronic arts networks in Istanbul: DORKBOT & SHARE

What is dorkbot & share?
DORKBOT (www.dorkbot.org) is a network based on the motto of people doing strange things with electricity!
SHARE(www.share.dj) is a open jam for audio and visual artist which gives us the opportunity to meet and play together.
As Bilgi music department we are opening our space to create and evolve these networks in Istanbul. Our first meeting will be on 29th of December at 19:00, we will talk about these networks and discuss the future opportunities that we can create. People who are interested in electronic arts (audio and visuals) are kindly invited so that we can unite and develop an environment for us in Istanbul. We are going to be jamming that day, so please bring your equipment and spread the word around.
Date: 29 December 2011
Time:19:00
Place: Bilgi Universitesi Santral Istanbul Kampusu E4 Binasi"

24 Aralık 2011 Cumartesi

Bilgi:(1) IŞIK GÖSTERİLERİ (karışık medya) 1968-1970ler.


ABD’de 1967-1970’ler. Mühendis ve çeşitli sanatçıların karışık medya araçlarıyla 8-9 kişi genelde psychedelic rock konserlerinde canlı olarak gerçekleştirdikleri şovlar.

Anlam fikirlerin kodlanarak yazınsal olarak ifade edilmesiyle değil seyirciye işitsel ve görsel medya teknolojilerini kullanarak (tamamıyla içine gireceği bir ortam kurarak) duygusal gerçek bir deneyim yaşatarak yapmak istediler. Psikoloji, bilgi teorisi, iletişim mühendisliği alanları buna dayanak oldu.

*single wing turquoise bird http://www.youtube.com/watch?v=n3n5NUnuHlM

16-mm film, litograf üzerinde durağan imajlar, aynı zamanda sıvılar ve sık sık dönen renk ve hızla tekrarlanan elektronik flaş (strobe) tekerlekler digger yansıtıcıların önüne konuyordu. 





                    
 



*Su, yağ ve gliserin 35mm filme kaydedilmiş.Cecily Hoyt http://www.youtube.com/watch?v=TW733Ut5zE0&feature=related



Mark Boyle. Pink Floyd 68 http://www.youtube.com/watch?v=sr0hdXPH92M&feature=related

*Pink Floyd UFO club 69
http://www.youtube.com/watch?v=gwly9QdzOSY&feature=related



Atmosferik olay: Nicholas Schoffer, Cybernetic Light Tower, Paris’te gökyüzünü geniş renklere dönüştürüyor.
Stan VanDerBeek (s.351) tiyatroda seyirci olmak değil oynamak zevkli, isyan.  İnsanların birbiriyle yüzyüze görüşecek durumları yok. Bunun için dönüştücüler (yapay zeka) geliştiriyorlar. Film en büyük illüzyon. Bu ilüzyonu geliştirmeye çalışıyor. Hologram şimdi sırada, atomlarıyla dönüşütürüyor.
Multivision. Labyrinthe,  Expo 1967, Roman Kroitor. Üç veya daha fazla birbirinden bağımsız filmlerin oynamasi 70mm. yatayda.
Diapolyceran Screen. Francis Thompson. “We are Young” Expo 67.


Referanslar
Expanded Cinema.
www.see-this-sound.at




[1] Expanded Cinema. part 6 Intermedia. p.347 http://www.vasulka.org/Kitchen/PDF_ExpandedCinema/part6.pdf

Text: VJlik hakkinda kisa bir yazi



Vj (Video Joley veya Visual Jokey) canli video sanatcisidir. Isini müzikle es zamanli olarak yapmasi onu diger video sanatcilarindan genellikle ayirir. Seyirciyi etkileyecek bu gorselleri canli olarak yapar veya değiştirir. Amaclanan ses ve göruntunun birlikte algilanarak insanin iki yerde birden hissetmesidir. Gorsel hareket ve renklerle yaratilan yeni alan imgesel bir dunya olur. Bu videolar cogunlukla bir projeksiyon makinasindan cikan hareketli resimlerdir. Yansıtılan yüzey perde olacağı gibi bina, masa, dansçının bedeni de olabilir. Gunumuzde bu hareketli resimleri müziğin hızına ve ritmine uydurmak icin bircok teknoloji ve alet bulunmaktadir. VJ bu aletleri ve yeni yazılımları kullanarak sanat yapip yapmadigini cok da fazla umursamadan kendi sosyo-kulturel eylem alaninda hareket eder.

Vj kulturu 1970lerde kendisine Vj diyerek diger video yapan sanatcilardan ayirirken belki de kendilerine hem teknolojik hem de populer bir isim vermek istediler.

VJlerin de içinde bulunduğu canlı sinema sanatçıları geleneksel sanatlarla perfomans sanatlarinı medya teknolojileriyle birlestirerek ortaya oldukca hibrit bir is cikarmıslardır.Buna genel olarak canlı audio video performans veya canlı işitsel ve görsel performans deniyor. Kısaca Canlı AV.

28 haziran2011, İstanbul
Burcu Gündüz

8 Aralık 2011 Perşembe

VJ ATÖLYESİ Müzik Öğrencileri için @Bilgi Univ.


Müzik Öğrencileri için VJ ATÖLYESİ
17 KASIM 2011@ BILGI ÜNIVERSITESI, SANTRAL, İstanbul

New Ways of Musical Connection görsel ve müzik alanındaki uluslararası iki ağın (www.share.dj ve www.dorkbot.org) İstanbul ayağını başlatmak için kurulmuş. Sharedj ses üretenlerin görselcilerle buluşması için,  dorkbot ise daha çok fikir paylaşımı için. Tuna Pase'nin Bilgi Üniversitesi'ndeki dersinde müzik üretenlerin kendi görsellerini yapabilmeleri için başlangıç seviyesinde bir atölye yapacağız. Resolume Avenue 3.3.3'ü anlattık. Müziğin görselleştirilmesiyle ilgili örnekler gösterdik.
VJler: Hasierehei (Leibzig-Almanya) & Vjunk (İstanbul-Türkiye)
İletişim: vjfestist@gmail.com



VJ WORKSHOP for music students17 NOVEMBER 2011 @ BILGI ÜNIVERSITY, SANTRAL, İstanbul

New Ways of Musical Connection is for connecting with two international networks for audio and visuals (www.share.dj ve www.dorkbot.org) from İstanbul. Sharedj is a meeting point for audio and visual makers, dorkbot is to share knowledge. Tuna Pase's lesson at Bilgi Üniversity, we will make a workshop from the beginning of making video. Focus will be using audio to create video loops. Hasierehei, a VJ team from leipzig/germany, will introduce to the VJ program Resolume (www.resolume.com for 3.2.3 demo) and give a closer look to its possible surroundings. The aim is to get into footage production and preparation, to have a closer look on the  audio-visual properties in the program.  Vjunk will show examples about visualization of music. Join and enjoy!

Vjs:  Hasierehei (Leibzig-Almanya) &  Vjunk (İstanbul-Turkey)
Contact: vjfestist@gmail.com

9 Kasım 2011 Çarşamba

VJ WORKSHOP: Resolume As a Tool

14TH NOVEMBER Monday at 12.00-18.00



You are welcome to a meeting to exchange ideas, knowledge and workflows as VJs! For newcomers and advanced users! hasierehei, a VJ team from leipzig/germany, will introduce to the VJ program resolume and give a closer look to its possible surroundings. the aim is to get into footage production and preparation, to have a closer look on the mapping tools and the step sequencer, to learn how to arrange multiple input devices and how to work with multiprojection setups via triple head, and finally to play all this on a touchscreen and via midi controllers. Join and enjoy!


Please send a message to vjfestist@gmail.com if you would like to join. Install demo Resolume 3.2.3 (http://resolume.com/download/ ) to your laptop before the workshop!


Address: İmç 5. Blok, NO: 5533, Unkapanı, İstanbul 
Hasierehe E-mail: hasierehei@gmx.de 
Link: http://vjfestist.org/blog












14 KASIM 2011 Pazartesi saat 12.00-18.00

İstanbul'da iki aydır faaliyet gösteren Almanya-Leibzig'den bir Vj takımı var: Hasierehei (Hannah ve Rene). Pazartesi günü video üretiminin VJlik için kullanımını başından sonuna anlatacaklar. Videoları VJ programı Resolume (Rene 8 yıldır kullanıyor) için nasıl hazırlandığını, haritalamanın yapılışını ve diğer aygıtları bilgisayara nasıl bağlandığını tüm ayrıntılarıyla öğrenebileceğiniz bir atölye çalışması. Ayrıca Triple-head-to-go denilen 3 projeksiyonu birbirine bağlayarak tek görüntü elde edilebilen video kartını, dokunulabilir ekran ve midi kontrol aletini de gösterecekler. Katılın ve tadını çıkarın :)

Türkçe çevirinin olacağı ücretsiz atölyeye katılmak isteyenlerin vjfestist@gmail.com'a mesaj atmalarını bekliyoruz. Gelirken dizüstü bilgisayarlarınıza Resolume 3.3.2 demo versiyonunu (http://resolume.com/download/) yüklemeyi unutmayın! 

Adres: İmç 5. Blok, No: 5533, Unkapanı, İstanbul 
Hasierehe E-posta: hasierehei@gmx.de
Bağlantı: http://vjfestist.org/blog

8 Kasım 2011 Salı

VJ Performans: AMBER Festival MEETING & VISUALS


6th NOVEMBER 2011 AT 20.00 @ NAYAH, istanbul,tR 

Amber technology and art festival happens on 4-13th November houses a variety of performances, interactive installations, seminars and workshops by an international group of artists and thinkers. This year's concept is "next ecology". 

Vidbeat, Vjunk from VJFestist will realize visual mapping at Nayah Reggae Bar for Amber Festival's meeting party. Mondual (at 21.00-22.00) and Bessumi (22.00-24.30) will play the music.

Entrance is free!



NAYAH Address: İSTIKLAL CADDESI, KURABIYE SOKAK NO.23 (FEM DERSANESI KARŞISI) TAKSIM, Istanbul




23 Ekim 2011 Pazar

VJ'lik: YENİ BİR MEDYA SANATI RhSanart - Mayıs 2009

Yazının resimli haline http://vjfestist.org/press/29-vjlik-ymedya'dan ulaşabilirsiniz.


VJ’LİK: YENİ BİR MEDYA SANATI



VJ'lik “yeni medya”[1] sanatıdır çünkü çoklu ortamlarla ilgili çalışma alanlarıyla içiçe geçmiştir. Yeni medya web gibi kullanıcı ile değişikliğe uğratılabilen ortamlardır. Metin, görüntü ve sesi yeni teknolojik araçlarla biraraya getirir. VJlik de bu yeni medya araçlarını bugünün eğlence ortamında kullanılmasıdır. VJlik müzikle birlikte video yaratmaktır. Canlı müzik esnasında canlı olarak video kurgusu yapan kişiye VJ denir. Müziği görselleştirmeye çalışan bu sanatçı, kısa videoları arka arkaya koyar ve karıştırır, üst üste bindirir. Bu hareketli görüntüler sadece perdeye değil ışık gösterisi gibi çeşitli yüzeylere yansıtılabilir. VJ, müziğin ritmini videoların ritmiyle takip etmeye çalışarak müziğin anlamını da aktarabilecek görüntüler seçer.

Video sanatı, VJlikle eğlence kültürünü bir değişikliğe uğratmıştır. VJ müzikle birlikte eğlence kültürüne girmiş ve insanların eğlenme biçimini değiştirmiştir. Büyük görüntüler etrafa yansıtılmış ve ışık oyunlarıyla, renkli imajların etrafta hareket etmesi bir fark oluşturmuştur. Müzik dinlemek için gelinen ortam video gösterimiyle birleşmiş, ışıklarla daha keyifli hale getirilmiştir. 

VJliğin video sanatına olan etkilerini şu iki başlığa ayırabiliriz; videoyu teknik olarak geliştirmesi ve bilgi aktarma biçimini değiştirmesi.

VJ, DJ’den türemiş. DJ kelimesi Disk Jokey, VJ de Video Jokey, “Visual Jockey” olarak kullanılıyor. Disk Jokey müzik parçalarını arka arkaya çalarak müzikal bir süreklilik algılatmaya çalışır, bunun gibi Video Jokey de DJ’in çalışını taklit ve takip ederek videoları seçer. DJ ve VJ canlı bir performans sergilerler. Bir müzik parçasından sonra hangisinin geleceğinin belirli olmaması gibi bir video parçasından sonra hangisinin ekleneceği de belirsizdir. Kurgudaki bu belirsizlik video sanatına bir esneklik ve zenginlik katar; VJliğin canlı yapılması en önemli yanlarından biridir.

VJlik müzikten türediği için, onunla yakın bir bağ içerisindedir. Bu bağ onu sürekli değiştirir çünkü müzik de yerinde saymaz. Yeni sesler, yeni ses bağlantıları, birleşmeleri görsel olarak da farklı şeylere kuşkusuz yol açar. Müzikle birlikte çalışmak video sanatı açısından ona yeni yönelimler ve teknikler katmıştır. Müziğin matematiksel yapısını daha çok çözümlemeye, anlamaya çalışmış, ses ve görüntünün birlikte algılanmasına önem vermiştir. Video mikser ve ses mikseri birleştirilerek bu yüzyılın başında piyasaya sürüldü. Sese yapılan müdahaleyi videoya da aynı anda yapan audio-video mikser üretildi. Bu, hem DJ hem VJ olan DVJ diye bir kavramı ortaya çıkardı.

Yazılımlardaki gelişmeler VJlikle birleşerek canlı performans esnasında canlı etkileşimli yöntemler uygulamaya çalışılıyor. Örn. sensörlerin kullanıldığı vj programlarının geliştirilmesi, dışarıdan toplanan verilerin (mesela danseden insanların zıplama sayısı) etkileyeceği yazılımlar ve tekniklerle uğraşılıyor. Flash videoları yazılarak bunların gösteri esnasında sesin numarik değerleri o anda girilerek her seferinde yeni bir video yaratılmış oluyor.     

VJlik teknik olarak video sanatını geliştirmiştir. Canlı bir gösteri olduğu için elle ince ayarlar için dügmeler ve efektlere hemen müdahale etmek için  aletler ve programlar, yazılımlar geliştirilmektedir.

Canlı video kurgu programları ve video mikserler bu iş için özelleşmiştir ve sürekli yenilenmektedir. Müziğin ses kanalıyla bilgisayardaki VJ programına o anda aktarılabilmesiyle bu canlı ses bilgisiyle de videolar üretilebiliyor. İnteraktif dijital bilginin bilgisayar aracılığıyla programlarda kullanılması videoya o anda etki yapabilmeyi sağlıyor.

Görüntünün yansıtıldığı, görülen ekranın da teknik tarafları kurcalanıyor. Perde düz bir yüzey olmak zorunda değil; küpler gibi üç boyutlu şeyler ekran oluyor. Projeksiyon cihazının yansıtıldığı yüzeyin sorgulanmasıyla ortaya çıkan şeylerden biri bu hareketli görüntülerin üç boyutlu şeylere düşürülmesi veya şeffaf yüzeyler kullanılması.

Yeni multi-medya araçları da giderek daha fazla VJlik teknikleriyle karışıyor. Heryere video görüntüsü düşürülebilir, öyle ki şehirdeki binaların yüzeyi de çok büyük projeksiyonlarla kullanılmaktadır. 

VJ'liğin getirdiği diğer bir yön de bilgi aktarma biçimindeki farklılıktır. Bir video parçasını oturarak izlediğimizi düşünelim, bir süre sonra videonın dünyasına alışırız. 
Bir diğer görüntüden sonra gelmeler sonunda bazı anlamlar çıkar, bunları takip ederiz. Müzik esnasında VJ’in videolarını genelde ayakta (ve alkollü olabilir) izlerken bir görüntüden diğerine geçiş sebebi daha serbesttir. VJ’in videoları karıştırmasının kendince belirgin sebepleri olabilir fakat seyirci için belirsizdir, takip etmesi daha serbest çağrışımlı gerçekleşir çünkü VJlik bir çok ilgisiz duran görüntü ve videonun birbiriyle kolay karıştırılabileceği bir ortam sunar. Bağlamından koparılmış videoların seyirciye aktardığı bilgi ve anlam kendine özgü bir karakter taşır. Çünkü şartlanarak, önceden birşey bekleyerek izlenmezler. VJ’in videolarının anlamları müzikle birlikte birçok kişi için değişik olabilir. Bunun yanında yine de ortak paylaşılan bir eğlence alanının parçalarıdırlar.

Televizyonda müzik videosu sunan sunuculara da VJ deniyor; 1980’lerde bir müzik televizyonunda bu kelime kullanılmaya başlanmış. Bunun bizim anlattığımız VJ’le bir ilgisi yok.  Sanatçı VJlerin gösterdiği videolar televizyondaki videolardan ve müzik videolarından  farklıdır. Popüler müzik videolarının sıkı sıkıya bağlı olduğu pazarlama ve seksten uzaktır. Bu şekilde görüntü miksleyen VJler de var ama VJliğin bir sanatçı kimliğiyle özgür bir sunuş olduğu kabul görmekte. VJler görüntülerini oluştururken ve bunları arka arkaya dizerken kendilerini ortaya koyarlar, milyonlarca insana hitap edecek şekilde hazırlanmış müzik kliplerindeki kalıbın dışında farklı işler üretirler. Video anlatma biçimi önceden bilmeyi veya bir bağlamı gerektirmez.

İmajların biraraya nasıl geleceğini belirleyen kurgu nedir? VJ bunun farkında olsa da bizim için bu bayağ muğlaktır. Herkes başka bir şey anlasa da insanların birlikteliği bozulmaz. Bu açıdan demokratik bir ortam sağlandığını söyleyebiliriz. Yani imajlar kesin bir bilgi dayatmazlar. VJler, önceden hazırladıkları çok kısa birçok video parçasını o anki sesleri dinleyerek biraraya getirirler. İzleyenler  videonun  meydana gelişini görürler. Bu yüzden bir VJ’in videolarını izlemek bitmiş bir videoyu izlemekten oldukça farklıdır.

VJ'lik bir gösteri sanatı ve birçok alanla ilişkisi var. Çoklu ortam (multimedya) sanatçıları gibi aktörler ve dansçılar da bu işin bir parçasıdırlar. Birlikte sahnede bir gösteri sunulur.

VJ'lik her müzik türüyle birlikte yapılabilse de en popüler ve geniş kitlelere ulaştığı hali DJ’likle dolayısıyla elektronik müzikle birlikte olduğu dans mekanlarıdır, festivallerdir.  Binlerce insanların toplandığı alanlarda dev ekranlar ve perdeler kurulur. Birlikte çalışan VJ ve DJler var. Bunlarda görüntü ve ses uyumu daha önceden çalışılmıştır. Fakat bu az rastlanan bir durum. Çoğu zaman DJ’in bir parçadan sonra hangisini çalacağını bilinmediğinden VJ’in de video seçimi o anda olur. Dolayısıyla VJ müziği takiptedir, onun girip çıkan seslerini videoların girip çıkmasıyla benzeştirir. Bu video ve müzik ikilisinin nasıl birarada okutulacağı, neyin peşinde olunduğu her sanatçının yorumuna kalmış bir konudur.

Şehirdeki hayatımızda daha çok ekran var, sokaklarda, marketlerde, evlerde, binalarda...Bilgisayar ve cep telefonuyla dijital görüntünün artması ve dolaşımındaki kolaylık heryerde büyük küçük bilgi veren hareketli görüntüleri günlük yaşamımızın bir parçası yaptı. Bu teknolojik gelişme ve ucuzlama videoyu ve VJliği daha çok insanın yapabileceği bir sanat haline getirmektedir. VJ farklı bir televizyon kanalı gibi insanlara istediklerini anlatıyor. Popüler alışılmış imajların sıkıcılığı yok onlarda,  görmek isteyen insanlar için eğlence ve düşünme aracı. VJ için görüntüler ve video aracılığıyla gerçeği araştıracağı yeni bir alan.  Yorumlarına seyirci bulacağı bir ortam sağlıyor. Müziğin ve teknolojinin gelişmesi Vjliği de sürekli canlı tutuyor. Sesin video üretmede bir yol gösterici olması kuşkusuz bu sanata rastlantısallığın ve kurgulanmamış olanın güzelliğini getiriyor. Bu süreklilik ve uyum başka kurallar yaratıp zamansal dizilimin çeşitlenmesini, dallanıp budaklanmasına sebep oluyor. Seyircinin bundan çıkardığı, algıladığı sessel ve görsel anlam daha karmaşık, daha az yüzeysel olabilir çünkü daha derin anlamları çıkarabilir. Kimin ne çıkardığı kendisine bağlı ama bu ortamın zihinleri de doyurduğu bu yüzyılın eğlence hayatında gerçektir. VJliğin ileride büyük şehirlerde daha bilinir ve uygulanır bir sanat dalı olacağı açıktır.

Türkiye’de VJliği tanıtmak ve geliştirmek için 12-15 Haziran 2008 ve ikincisi 4-8 Haziran 2009 tarihlerinde İstanbul’da VJ festivali düzenlenmiştir. Üçüncüsü 20-22 Mayıs tarihlerinde gerçekleşek festivale bu sene de çoğu Avrupa ülkelerinden VJ’ler katılacaktır. Festivale katılan sanatçılar atölye çalışmalarında bilgilerini paylaşacaklar. 2 gece kulüp Dogzstar’da ve Fransız Kültür Merkezi’nde performans da sergileyecek olan bu video sanatçıları ile ilgili bilgiye www.vjfestist.org’dan ulaşabilirsiniz. Canlı sinemanın geleceği, Video Mapping, VJ sunuşları ve VJ programı (Resolume) festivalde tartışılacak konulardan bazıları.
Burcu Gündüz Karakadılar
RhSanart, Mayıs 2009.

[1] “New media”: basın ve televizyon gibi eski medyalardan ayrılır. Etkileşimli, ses, görüntü ve metnin birleştiği ve kullanıcı ile değişikliklere uğrayabilen ortamlara denir; web ve interaktif yazılımlar gibi.

Buluşma: Visual BERLIN&VJFESTIST@Germany




http://scopesessions.org/2011/09/22/session-5-september-29/
"VJ Fest Istanbul (vjfestist.org
Visual artist and founder of VJ Fest Istanbul, Burcu Gündüz K.(www.vimeo.com/vjunk) will talk about her festival (happening every year) in Turkey. VJ Fest Istanbul is an independent visual arts festival, focused on the art of Vjing as a social act. Burcu will tell us about how she started doing the VJ Festand how the festival grew and accomodated many artists from different parts of the world in thepast four years in Istanbul. Her talk will be a chance to discuss possible collaborationsin the future between VJ Fest Istanbul and Visual Berlin."

Scope is a meeting point for the creative and the curious, a platform for sharing and learning in an informal setting. Guest artists are invited to present a project, a concept, a process or an experience. The presentations are short, around 40 minutes and unrestricted in form. Each session offers a variety of topics and approaches; Scope is about exposure, not for the artist, but for the audience.

THANKS to Aude, Pedro, Flux and Christian for inviting to Berlin. It was a great pleasure!! Hope to work together :D

21 Ekim 2011 Cuma

Panel "VİDEO SANATINDA YENİ PLATFORMLAR"


"VİDEO SANATINDA YENİ PLATFORMLAR"
Panel
24 Ekim 2011, saat 19:00
Karga Art, Kadıköy

Moderatör: İnsel İnal
Davetli Katılımcılar
Candaş Şişman,
Temel Hüseyin Kuru,
Burcu Gündüz K,
Mahmure Alp

1960'lı yıllarda portatif kameraların ulaşılabilir hale gelmesiyle yeni bir mecra olarak kendini göstermeye başlayan Video Sanatı, o yıllardan günümüze teknolojik ve siyasi gelişmelerle bağlantılı olarak birçok aşamadan geçti ve günümüzde çoklu ortamlarla birleşerek VJ'lik, 
Video Haritalama gibi Video Sanatı'nın yeni kullanım alanları ile görselliğini devam ettirmekte. Bu yeni kullanım alanları, sürekli gelişen yazılımlarla ve teknik ekipmanlarla, videonun mekânla ve uzamla ilişkisini genişleten interaktif ortamlar sunuyor. DJ'lerin ve VJ'lerin beraber çalıştığı bu alanlar ses ve görüntünün bir arada sunulduğu teknolojik tabanlı
performanslar olarak da ele alınabilir. Her ne kadar sektörel bazda üretimlerine daha çok tanık olsak da, sanatçıların kendilerini video haritalama (mapping)  ile ifade etme  süreçlerine tanık oluyoruz. Bu panelde video haritalamanın, video jokeylere ne kadar bağımlı olduğu,

sanatçıların yeni algı ve ifade arayışlarına, video mapping'in katkısı, yaygınlığı, teknolojik bilgi ile birlikteliği, video sanatı ile olan ilişkisi sorgulanırken, sanatçılar ürettikleri ile kendi alanlarını bizlerle paylaşacaklar. 
Burcu Gündüz, Temel Hüseyin Kuru, Candaş Şişman ve Mahmure Alp'in, İnsel İnal'ın moderatörlüğünde yeni bir sanatsal platform olarak Video
ve Video Haritalama (mapping) arasındaki geçişi ve bu yeni mecraların güncel sanatla olan organik bağlarını tartışacakları bu panele herkes davetlidir.

VJ-DJ Performans Set: YAZ AKADEMİSİ @ ÇANKIRI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİV. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ  3. ULUSLARARASI YAZ AKADEMİSİ
14-19 HAZİRAN 2011


Bessumi, Vidbeat ve Vjunk olarak katıldığımız etkinliklerde birçok konuyla ilgilenen insana ulaştık. 14 Haziran'da akademinin açılış partisini gerçekleştirdik. Video Haritalama hakkında bir atölye çalışması yaptık.
1.kısım:

2.kısım:



Vagona video haritalama Çankırı Tren Garı'nda gece graffiticilerle birlikte yağmurdan sonra son anda gerçekleşti. Kararlılığından ötürü Nuray Akkol'a teşekkürler :)


Misafirperverlik çok iyiydi, Çankırı'da çok iyi vakit geçirdik....

Festival: VJ FEST ISTANBUL 2011

40'tan fazla sanatçı ve 10'dan fazla ülke...
atölyeler ve av performansların hepsi katılım ücretsiz gerçekleşti.
http://vjfestist.org/archive

Bazı Videolar:

http://www.youtube.com/watch?v=rZIkxHCNbKM
http://www.youtube.com/watch?v=P6QiiqSsJIE

28 Şubat 2011 Pazartesi

VJ ATÖLYE: Temel H. Kuru



VJ Atölyesi: VJ VIDBEAT
vidbeat@gmail.com
ww.vimeo.com/vidbeat

"Video Art ve VJ'lik Nedir ? Görüntü ve ses nasıl canlı olarak bir araya getirilir ? Hareketli bir imajın yaratılmasında kullanılan temel teknik ve ekipmanları nelerdir ? Günümüzde yeni bir dijital sanat formu olarak karşımıza çıkan VJ'lik mesleğinin gelişimine genel bir bakış yapacağımız bu seminerde sinema, müzik, plastik sanatlar, fotoğraf ve mimari gibi birçok farklı sanatsal disiplinden beslenen VJ'link ve Video Art konusunu işleyeceğiz."



25 Şubat 2011.İstanbul. VJ Vidbeat Galatasaray İletişim Teknoloji Müzik Akademisinde video ve VJ'liğin tarihsel gelişimiyle ile ilgili bir konusma yaptı. Kameranın icadi  ile sinemanın 19.yy sonunda bulunmasıyla baslayan konusma, ilk sinema orneklerinden sonra 1960larda video sanatının gelişimine yön veren Nam June Paikten orneklerle devam etti. İlk VJliğin film seridinin yagların icinden gecirilerek rock festivallerinde kullanılmasıyla bilgisayarin icadiyla bir grafik programinin Andy Warhol tarafinda kullanilmasi... Cold Cut, Light Sergions gibi dünyaca nlü vjlerin islerinden parcalar var. En sevdigi Turk Vj Ali Demirel(Magnetus)'in Antipropaganda adlı işini gosterdi ve kendi kullandigi vj programı VDMX'i anlattı. Tesekkurler Temel :).