24 Aralık 2011 Cumartesi

Text: VJlik hakkinda kisa bir yazi



Vj (Video Joley veya Visual Jokey) canli video sanatcisidir. Isini müzikle es zamanli olarak yapmasi onu diger video sanatcilarindan genellikle ayirir. Seyirciyi etkileyecek bu gorselleri canli olarak yapar veya değiştirir. Amaclanan ses ve göruntunun birlikte algilanarak insanin iki yerde birden hissetmesidir. Gorsel hareket ve renklerle yaratilan yeni alan imgesel bir dunya olur. Bu videolar cogunlukla bir projeksiyon makinasindan cikan hareketli resimlerdir. Yansıtılan yüzey perde olacağı gibi bina, masa, dansçının bedeni de olabilir. Gunumuzde bu hareketli resimleri müziğin hızına ve ritmine uydurmak icin bircok teknoloji ve alet bulunmaktadir. VJ bu aletleri ve yeni yazılımları kullanarak sanat yapip yapmadigini cok da fazla umursamadan kendi sosyo-kulturel eylem alaninda hareket eder.

Vj kulturu 1970lerde kendisine Vj diyerek diger video yapan sanatcilardan ayirirken belki de kendilerine hem teknolojik hem de populer bir isim vermek istediler.

VJlerin de içinde bulunduğu canlı sinema sanatçıları geleneksel sanatlarla perfomans sanatlarinı medya teknolojileriyle birlestirerek ortaya oldukca hibrit bir is cikarmıslardır.Buna genel olarak canlı audio video performans veya canlı işitsel ve görsel performans deniyor. Kısaca Canlı AV.

28 haziran2011, İstanbul
Burcu Gündüz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder